Makanan Yang Perlu Ketika Berdiet
by ENSAIKLOPEDIA PETUA MELAYU LAMA on Thursday, 03 February 2011 at 21:25
Kacang Buncis dan Kacang Panjang
Kaya dengan serat dan mengandungi beberapa keperluan nutrian misalnya potasium yang membantu mengatasi masalah kelebihan cairan, protein dan kalsium.
Bijirin Oat
Kandungan antioksida dan seratnya baik untuk membakar lemak dan membuatkan anda sentiasa bertenaga sepanjang hari.
Avokado
Buah ini mengandungi kalori yang tinggi tapi juga mengandungi asid lemak esensial yang baik untuk kulit. Ia mengandungi vitamin E dan beta sisosterol dan serat yang membantu mengatasi masalah kolesterol.
Pisang
Mengandungi potasium dan vitamin V6 yang bermanfaat untuk megatasi masalah kelebihan cairan dalam tubuh.
Nanas
Membantu memperbaiki serat kolagen yang rosak. Selain itu ia juga mengandungi vitamin C
Limau dan Anggur
Membantu membentuk serat kolagen. Juga mengandungi methoxylated bioflavonoids yang berguna untuk melancarkan perjalanan darah dan memperkuatkan pembuluh rambut.
Asparagus
Memperkuatkan pembuluh vena dan pembuluh rambut serta membantu mengawal tekanan darah. Mengandungi glutathione, enzim yang bersifat detoksifikasi dan pelawan radikal bebas.
Bawang Merah dan Bawang Putih
Ramuan ini mudah disertakan dalam setiap masakan. Kandungannya antara lain, sulfur (membantu mengatasi kesan daripada pendedahan radikal bebas), vitamin E dan vitamin C
Brokoli
Mengandungi alpha lipoicacid (mencegah kolagen), selenium (memaksimumkan vitamin C, E dan beta karoten) dan kalsium.
Daging Merah
Anda tidak perlu menjauhkan diri daripada produk-produk yang berasaskan haiwan. Pilihlah yang bebas lemak. Daging lembu mengandungi conjugated linoleic acid (CLA) yang berfungsi untuk membakar lemak.
Saturday, October 01, 2011
// //
0
comments
//
0 comments to " "
Post a Comment